I vår nya serie Womeneurs lyfter vi en powerkvinna som inspirerar och gör skillnad.
Först ut möter vi Helene Barnekow, tidigare Sverige chef för Telia och nu CEO för Microsoft Sverige.
Vem är du?
Jag skulle beskriva mig själv som en nyfiken person, uppväxt I Skånska Kävlinge men älskade allt som var nytt och annorlunda. Lyckades skaffa mig internationella job och halkade in I tech branschen innan den ens fanns som bransch
Vad betyder entreprenörskap för dig?
Entreprenörskap för mig är vilja att förändra och hitta nya vägar kombinerat med drivkraft som får saker att hända
Vad är dina tre bästa tips för entreprenörer?
- Var kund / användarbesatt både I problemställning och lösnings approach. Då blir det verklig nytta och kan bli disruptiva affärer med snabb tillväxt
- Tänk stort, högt och disruptivt i början . Låt inte för många som säger nej för snabbt komma i din väg för tidigt
- Omge dig med kloka, smarta, ärliga personer som förstår att hjälpa och vara tydliga när det ska genomföras
Vem/vilka är dina förebilder och varför?
Melinda Gates har länge varit en inspirerande förebild för mig – hennes egen resa i techbranschen genom ledarskapet och till oerhört viktig filantropi verksamhet. Kan varmt rekommendera hennes bok “The Moment of Lift”
Du är tidigare Sverige chef för Telia och nu CEO för Microsoft Sverige och är även en framstående författare med boken Re-start vad har du för tips till unga tjejer med stora drömmar?
Ta tiden att hitta din egen passion. När man är passionerad över det man gör så är det så mycket enklare att bli riktigt riktigt bra på något – och man har roligt på vägen.
Jobba med personer som hjälper dig att konstant lära, växa och utmana dig själv – alltid. Om du hamnat I en position där det inte är möjligt, jobba på att hitta en förändring antingen inom företaget eller utanför.
Tänk på nätverk på ett bredare sett – med mycket mångfald, med personer med helt andra bakgrunder och I miljöer där man får oväntade frågor och oväntade connection points.
Vad har varit dina största utmaningar som kvinna i en mansdominerade bransch?
Den kanske allra största är den som går under benämningen “unconscious bias” . När det är en så överväldigande majoritet av en viss grupp, så ser man helt enkelt inte hur man gör fel eller tom diskriminerar. Det har hänt mig massor av gångar och framför allt när jag jobbade mina första år . När man är minoritet – vilken det än är – så är det svårt att lyfta det själv och därför blir ledare som har en riktigt inkluderande ledarskaps stil ännu viktigare I branscher som inte präglas av mångfald. Det andra skulle vara att det har varit tydliga I flera job att kvinnorna behövde prestera oerhört mycket mer än männen för att få liknande befordran .